lørdag, februar 10, 2007

Korkpropper eller skruelåg?

Fem til syv procent af al aftappet vin med korkprop bliver ødelagt af TCA (trikloranisol), en mugspore, der trives i kork. Fænomenet kaldes ”propsyge”, og det får vinen til at smage muggent – af ”prop”. Korkpropperne kan også medføre for tidlig ældning af vinen, fordi den får for meget ilt. Derfor er branchen i stigende grad gået over til at bruge syntetiske propper eller skruelåg.

Med plasticpropper undgår man propsyge, men vinen kan stadig blive ødelagt af kontakt med ilt på grund af utæt lukning. Desuden kan plasticpropper være meget svære at få op med en almindelig proptrækker.

Med skruelåg sikrer vinmageren, at vinen smager, som det var tiltænkt, så det er det teknisk-rationelle bedste bud på markedet i øjeblikket. Men vinindustrien er en branche, som er stærkt præget af traditioner og romantiske konventioner, så mange – producenter så vel som forbrugere - foretrækker stadig den klassiske korkprop.

Ingen kommentarer: