torsdag, februar 15, 2007

Økologisk Vin

En vin bliver økologisk når druerne er dyrket økologisk og vinen er fremstillet i overensstemmelse med økologiske regler.

Dyrkningen af druerne følger de almindelige økologiske regler. Der må ikke bruges kunstgødning, men gerne kompost og andre former for organisk gødning. De gode vinavlere er dog meget tilbageholdende med at bruge gødning. De vil hellere have en lille høst af høj kvalitet end det modsatte.

Ukrudtssprøjtning er helt forbudt. Mange vinavlere arbejder med grøngødning – græs, kløver mm. mellem rækkerne. Grøngødningen virker både hæmmende på ukrudtet og gødende på en gang. Andre nøjes med mekanisk renholdelse på visse tidspunkter og betragter ukrudtet som en art grøngødning.

Der er tilladt ganske få sprøjtemidler mod sygdomme og skadedyr. Det er ikke den kemiske industris sofistikerede opfindelser, men gammelkendte midler med kobber og svovl samt forskellige planteudtræk. Alle er enige om, at det ville være det bedste, om man helt kunne undvære sprøjtningerne, men flerårige af er på det punkt langt vanskeligere end de etårige, hvor man med sædskifte og jordbehandling har helt andre muligheder for at holde skadedyr og sygdomme nede.

Ingen kommentarer: